Afgeronde projecten

Hieronder is een selectie te zien van de vele creaties die ik in de afgelopen 15 jaar heb gemaakt.

Ze combineren mijn interessegebieden; productontwerp, softwareontwikkeling, elektronica, rapid prototyping, geluid, spelen.

Bekijk ook de andere pagina's voor mijn huidige projecten en om meer over mij te weten te komen.

Kleurrijke muziek

Ik wilde een manier ontwerpen om muziek te visualiseren. Dit resulteerde in een kleurrijke ring die reageert op MIDI invoer. Ik heb het ingebouwd in een retro-style klok. Iedere noot heeft zijn eigen kleur, akkoorden hebben hun eigen combinatie van kleuren. De lichten verschijnen snel en doven langzaam uit. Een microcontroller leest de MIDI invoer en stuurt de LED ring aan.

Spelen met geluid

Als kind had ik plezier in het opnemen van mijn stem en de opname aan te passen. Deze manier van spelen met geluid wilde ik hercreëren. Dit speeltoestel voor kinderen van 8 tot 12 jaar doet precies dat. Staand op de verhoging kun je je stem opnemen die daarna herhaald wordt afgespeeld. De opname kan worden vervormd met de knoppen die op verschillende posities zijn geplaatst. Het moedigt samen spelen aan; samen inspreken en op zoek naar een grappige combinatie van effecten. Ik heb een werkingsmodel gemaakt en getest met kinderen, ze vonden het geweldig!

Microtonale MIDI

De Stichting Huygens-Fokker bezit een microtonaal orgel uit 1950, gebaseerd op de theorie van het 31-toonsstelsel door Christiaan Huygens. Ik heb geholpen MIDI te implementeren in hun oefenklavier met 319 toetsen. Hiervoor heb ik maatwerk beugels ontworpen om de microswitches op hun plek te houden. Nylon ringen glijden langs de schakelaars om wrijving te verminderen.

Voicebox

Ik wilde een object creëeren om op een intuïtieve manier te spelen met een geluidsopname. Ik heb een 'Voicebox' gadget aangepast zodat deze met een afstandsensor kan worden aangestuurd. De toonhoogte wordt aangepast door de afstand tussen je hand en het apparaat te veranderen. Ik heb een behuizing ontworpen en ge-3D-print dat goed in je hand past. Een microcontroller leest de afstandsensor en bestuurt een digitale potmeter.

Luister naar een opname van mijn Robottelefoon die wordt vervormd door de Voicebox

Oplader voor elektrische auto's

Al in 2009 heb ik een oplader voor elektrische auto's ontworpen, bestemd voor de openbare weg. Hierbij heb ik mij eerst geconcentreerd op de bediening; de positie van de bedieningselementen en de logische volgorde van de handelingen. Daarna heb ik een bijpassende vorm gevonden die goed te produceren is en voor een degelijke behuizing zorgt. Het kan ook zonder voetstuk tegen een muur worden geplaatst, wat bijvoorbeeld in parkeergarages handig is.

Robottelefoon

In een dumpstore vond ik een Lafayette ComPhone uit 1976. De vorm en bedieningselementen zorgden meteen voor vele ideeën. Ik heb er een Speakjet-chip ingebouwd, hiermee kunnen klanken van letters worden opgewekt om zo woorden te vormen. Het klinkt meer als een robot dan een mens en dat maakt het juist zo leuk. Alle bedieningselementen zijn verbonden met een microcontroller en kunnen worden geherprogrammeerd hoe ik wil.

Luister naar een selectie van geprogrammeerde presets op mijn Robottelefoon

Theremin in een radio

Ik heb een theremin altijd een bijzonder muziekinstrument gevonden. Het zweverige geluid en de bediening zonder het aan te raken maken het echt uniek. Ik vond een Graetz Page radio uit 1967 op een rommelmarkt, de dubbele antenne is perfect voor een theremin. Het schema is op basis van een PAiA Theremax, de printplaat heb ik zelf geëtst. Het geluid is ietwat rauw omdat de speakers de elektronica beïnvloeden maar dat maakt het eigenlijk nog mooier.

Handpop 'Wilby'

Ik ben altijd een fan geweest van het werk van Jim Henson, hij kon poppen tot leven wekken als geen ander. Deze handpop van fleece heb ik met veel plezier gemaakt. De ogen zijn delen van een kunststof schilderspalet. Ik heb een breinaald gebruikt om de hand te kunnen besturen. Ik heb al meerdere stoffen in huis voor een volgende handpop. En ik heb veel ideeën zoals het toevoegen van elektronica voor meer soorten beweging.

Schiet het licht uit

Waarom zou je de lichten uit doen met een schakelaar als je ze ook uit kunt schieten! Ik heb een defecte Nintendo NES Zapper waarmee ik nu een KlikAanKlikUit-systeem kan besturen. Een handleiding om er zelf een te bouwen heb ik op Instructables gezet. Het ombouwen van defecte apparaten tot iets heel anders vind ik altijd leuk om te doen, weggooien kan altijd nog.

Sfeervolle lamp

Deze lamp heeft een sfeervolle uitstraling. Het is vervaardigd uit dik papier met een structuur dat op perkament lijkt en dat is gebogen en gelijmd. De ophanging is onderdeel van hetzelfde papier doordat de vorm hiervoor deels is uitgesneden en gebogen. De openingen van de ophanging zorgen ervoor dat licht in de andere delen van de lamp schijnt. Het vinden van de juiste vorm door middel van testmodellen was een mooie zoektocht.

Bekijk ook de andere pagina's voor mijn huidige projecten en om meer over mij te weten te komen.